U bent hier

Mogelijke excursies

 

      Wij stellen je 3 MOGELIJKE EXCURSIES voor....

(een vierde en vijfde en volgenden zijn reeds beschikbaar (op dit moment zijn er al 8!) als gast!)
(alle excursies uiteraard mogelijk onder onze professionele begeleiding)

De prijzen van deze excursies zijn afhankelijk van het aantal deelnemers/proviand/vervoerskwalificaties en worden uiteraard steeds zo laag mogelijk gehouden!

1. DE ROUVAS - KLOOF:

Het bos van Rouvas ligt in het zuidoostelijk deel van de Ida-bergketen en vormt 

de belangrijkste van de weinige natuurlijke bos-ecosystemen in Kreta.
Het is opgenomen in de catalogus 'NATUUR 2000 '(Gr4330005 Idi-gebergte) 
en sinds 2001 is een groot deel daarvan (80%) gekarakteriseerd als 'Wild Life Sanctuary'. Het gebied bestaat uit talloze micro-omgevingen. 
Het wordt verder gekenmerkt door een verscheidenheid aan landschappen, hoge biodiversiteit, aanwezigheid van vele soorten dieren en planten die endemisch zijn in Kreta waaronder zelfs zeldzame en bedreigde soorten.

De meest voorkomende boom in het bos is de hulsteik (Quercus coccifera) met de grootste concentratie van Europa! We maken ook kennis met talrijke esdoorns(Acer sempervirens), die aan het einde van de herfst fantastische kleuren etaleren. 
In de vochtige kloven zien we zeer hoge platanen (Platanus oriendalis) die majestueus uittorenen.
Verder zijn er cipressen (Cupressus sempervirens), dennen (Pinus brutia) en oeroude steeneiken (Quercus ilex). Ook vinden we in het bos de typisch kretenzische orchidee (Cephalanthera cucullata). 
Boven in de bergen treffen we ook erg mooie cyclamen (Cyclamen creticum). 

Er leven ook veel dieren in het bos, zoals de kretenzische wilde kat (Felis silvestris), de das of asvos (Meles meles) die zeer ingewikkelde gaten weet te graven, de steenmarter (Martes foina) waarop gejaagd wordt voor haar huid, de haas (Lepus europaeus) en als je bijzonder oplettend bent zie je soms de muis-eekhoorn (Glis Argenteus). 
Op plaatsen van rijshout kunnen we ook de stekelmuis (Acomys minous), de spitsmuis (Crocidura zimmermanni), de onschuldige hagedis (Parelskink) en vele andere dieren, met inbegrip van de kikker (Rana cretensis) en waterschildpadden(Testudines) zien...

Hoog in de lucht bemerken we de rode havik (Buteo buteo) op zoek naar een prooi, terwijl patrijzen (Alectoris graeca), een melodieuze toon toevoegen aan de atmosfeer.
De blauwe rotslijster (Monticola solitarius) is eerder een zeldzame vogel. Soms vinden we het nest van een houtsnip (Scalopax rusticola) en steeds cirkelen bijen(Apis mellifera) en kleurrijke vlinders rondom ons heen, zonder ons te deren...
als we er niet naar slaan...


Wil je méér weten over al deze dieren, hierbij de volgende link:
www.zoogdiervereniging.nl/Zoogdieren A-Z 

Maatregelen voor de bescherming van het gebied werden genomen in het 
kader van het programma LIFE-Natuur om overbegrazing, ontbinding van de 
grond, vermindering aan prooien door overmatige jachtactiviteit en bosbranden, 
in te dijken...De wandeling vangt aan in Zaros (bij Mires) bij het Potamosmeer, een kunstmatig aangelegde forellenvijver, en het is ongeveer 2,5 uren stappen tot aan een prachtig kerkje middenin de bossen. Het is hier prachtig vertoeven. Je waant je bij wijlen in een sprookjesbos waar, met een klein beetje fantasie, de elfjes zo uit hun schuilplaatsen tevoorschijn komen...

2. BEKLIMMING VAN DE KOFINAS:

De Kofinas (1231 meter) is de hoogste piek van de Asteroussia-keten. 
De berg zelf ontleent zijn naam aan de vorm van de spits die, vanuit het noorden, lijkt op een 'upside-down fietstas' (kofini). Op de vlakke top heb je een prachtig vergezicht op de zuidkust met, diepliggend, een rits aan kustdorpen! En vanuit het paleis van Festos komt bij de winterzonnewende de zon pal op boven deze top. 
Dit hangt samen met de oude riten die vanuit het oeroud Minoïsch heiligdom hier 
op deze top werden uitgevoerd. 

In latere modernere tijden, met de invoering van het christendom, werd (en wordt nog steeds!) jaarlijks een ritueel uitgevoerd op 14 september waarbij een priester met de gelovigen de beklimming doet. Het ritueel zelf heeft als hoogtepunt dat de priester de 'gezegende appels van de kleine appelbomen van Kofinas' uitdeelt. 
Deze bomen zijn niet echt appelbomen maar eigenlijk meelbesstruiken (Sorbus Umbellata), waarvan de vruchten zo groot zijn als bonen. De legende wil dat deze struiken groeiden uit het bloed van een ongelukkige vrouw die gedood werd tijdens de beklimming van de berg...

Hier een memorabele tekst van een moedige wandelaarster anno 2015.

DE KOFINAS

De woorden voorbij
Neen, na een klim van 1231 m
Is er geen koffie te krijgen op de top
Wel een snel kloppend hart 
Een adem die stopt bij het zien van al dat moois
Mijn lichaam dat los van de fysieke uitdaging van de
voettocht naar de top, de hoogtevrees overwonnen heeft,
mijn uithoudingsvermogen en geloof in het slagen heeft gesterkt
en tenslotte mijn ziel die zijn eigen opgelegde grenzen heeft overwonnen...
Een aanrader voor iedereen!

KarinDe tocht kan voor een groot deel gedaan worden per auto vanuit Kapetaniana (onverharde weg). De eigenlijke beklimming (te voet) is gemakkelijk in een half uur te doen. Enige stapzekerheid is een must evenals liefst geen hoogtevrees. Voor de rest is het pad uitstekend en overigens zeer goed aangeduid...

3. BEKLIMMING VAN DE PSILORITIS:

Dit is een excursie die elke Kretenzer volgens de overlevering éénmaal in zijn/haar leven dient te doen. Er zijn er echter héél weinigen die het daadwerkelijk uitvoeren.De Psiloritis is de hoogste berg van Kreta (2456 meter) en dankt zijn naam aan de 'kale' top... 

Er zijn verscheidene 'toegangswegen' (vanuit de Nida-hoogvlakte, vanaf de Kamaresgrot, of vanuit Lochria). Wij prefereren deze laatste mogelijkheid, vooral omdat je hierdoor de berg kunt 'bedwingen' in één dag en dus niet dient te overnachten...Een en ander kan omdat je (enkel per 4x4) kan rijden tot aan het Akollitaplateau. Van hieruit is het nog zo'n 3 uren klimmen tot aan de top. 

Er zijn geen woorden te over om de pracht van de wandeling zelf en het uitzicht te beschrijven, éénmaal boven aangekomen....


En omdat enkele beelden veel meer zeggen dan bladzijden tekst, hier een link die je 'meeneemt' naar de top. (tip: als je niet zo goed Engels kan lezen, schakel de automatische vertaler in op je toolbar en je geniet ook dubbel!)
www.kretakultur.dk/english/


De Psiloritis in maart 2009. Goede bergschoenen/stijgijzers zijn in 
dit jaargetijde geen overbodige luxe...


Het 'heilige der heiligen' op de top (Timios Stavros)