U bent hier

Agia Galini + 3 filmpjes

 
Agia Galini (in het grieks: Αγια Γαληνη) heeft niet altijd zo geheten...
In vroegere tijden lag op dezelfde plek de nederzetting Soulia (ook wel Soulina), de haven van het oude Syvritos. 
Het kerkje 'Galini Christos' werd in de Middeleeuwen gebouwd op de ruïnes van een tempel waar de godin Artemis werd aanbeden.

De godin Artemis was een dochter van de oppergod Zeus en Leto en was de zuster van Apollo.
Toen Hera, de vrouw van Zeus, ontdekte dat Leto zwanger was van haar man, verbande Hera Leto naar het drijvende eiland Delos.
Het eiland was omringd door zwanen. Artemis werd het eerst geboren en hielp daarna haar moeder bij de geboorte van Apollo. Artemis is de godin van de jacht en ook godin van de maan. Een belangrijk attribuut dat bij haar hoort is de olijfboom.
Maar Artemis is ook de godin voor de barende vrouw, hoewel zijzelf altijd maagd is gebleven. Maagd bleef zij uit vrije wil, waarvoor haar vader Zeus bovendien toestemming gaf. Haar priesteressen zijn dan ook ongehuwde vrouwen. Als maagd was ze ook de beschermgodin van de zuiverheid...

Even terug naar ons dorp Agia Galini. Het werd gesticht in 1884 door een kleine groep eenvoudige vissers.
En behoort tot het district Lampis dat op haar beurt behoort bij één van de 4 prefecturen van Kreta, nl Rethymnon.
De letterlijke betekenis van Agia Galini betekent 'HEILIGE RUST'...

Deze heilige rust was de ideale voedingsbodem (lees: werkplaats) van de mythologische figuur Daedalos die hier het beroemde labyrint ontwierp, een paleis met zoveel ingewikkelde gangen dat iedereen erin verdwaalde... Daarin hield koning Minos de Minotaurus gevangen.Toen Theseus aankwam op Kreta met de opdracht de Minotaurus te doden, gaf Daedalos aanwijzingen aan Ariadne (het beroemde verhaal van de draad!) hoe zij de held kon helpen in en uit het labyrinth te komen.Toen Minos dit ontdekte werd hij zo boos dat hij Daedalos en zijn zoon Ikaros opsloot in het labyrint. Om uit Kreta te ontsnappen maakte Daedalos voor zichzelf en voor zijn zoon vleugels van veren en ze vlogen weg over zee. Ikaros vloog echter te 'kort' bij de zon en stortte in zee, die sindsdien de Icarische zee wordt genoemd...Agia Galini anno 2020 is een fantastische vakantieplaats. Het is van oorsprong een vissersdorp zoals reeds vermeld, maar tegenwoordig biedt het toerisme de grootste bron van inkomsten, hoewel het gelukkig geen massale toeristenplaats geworden is. De witte huisjes die tegen de berg zijn gebouwd rondom het vissershaventje zorgen voor een schilderachtig beeld van dit sfeervolle en gastvrije dorp.
Agia Galini is een prima uitgangspunt om allerlei mooie plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken, maar biedt ook een hoop gezelligheid en sfeer. Het strand van Agia Galini ligt op 5 minuten wandelen vanuit het dorp. De wandeling begint aan het haventje en loopt langs de steile rotsen en langs de helderblauwe zee; er is hier een mooi wandelpad aangelegd en hier worden heel wat foto's gemaakt door toeristen...Kortom, het is hier prachtig! Gezellige restaurants, taverna's, terrasjes en barretjes maken de sfeer kompleet.
  

In Agia Galini zijn heel wat hotels, souvenirwinkeltjes, autoverhuurbedrijfjes en minimarktjes te vinden. 
Er is zelfs een camping, net buiten het centrum. (camping 'No Problem') 
Er is tevens een postkantoor, een apotheek en een huisartsenpost, drie betaalautomaten, een bakker, een slager en een groentenwinkel. 


In Agia Galini is er een echt gezellig uitgaansleven. 
Het strand is kindvriendelijk en beschut tegen de wind en bestaat uit zand en kiezels. 
 
Het zeewater is schoon en lekker warm. Op het strand zijn zonnebedjes en parasols te huur. Het is mogelijk om te watersporten, oa. waterskiën en de bananenboot. Ook zijn er waterfietsen te huur. Langs het strand loopt een kleine boulevard en aan de andere kant ervan bevinden zich heel wat strandtentjes, waar je wat kunt drinken en eten met uitzicht op zee. Ook is er bij het strand een minimarkt aanwezig waar o.a. buitenlandse kranten en tijdschriften verkocht worden, maar ook strandkleding en opblaasspeelgoed voor in zee.

Dus voor elk wat wils...
Maar omdat één bewegend beeld duizendmaal meer zegt dan duizend 
woorden, volgen hier enkele links met treffende videobeelden:In deze 2 filmpjes maak je een eerste keer kennis met het pittoreske dorpje Agia Galini.
De rondleiding in en uit het dorp geeft je een idee van de veelzijdigheid die Agia Galini te bieden heeft...


link naar youtube 


link naar youtube 
In het volgende filmpje krijg je, buiten een korte voorstelling van Agia Galini, 
ook nog een minicursus Grieks voorgeschoteld...